Macaristan’da bulunan mezar arkeologları şaşırttı! Tarih kitapları yeniden yazılabilir
Szeged Üniversitesi Bioarkeologları, Orta Çağ’dan Savaşçı Bir Kadın Mezarı Buldu
Szeged Üniversitesi’nden bioarkeolog Balázs Tihanyi ve ekibi, Macaristan’ın doğusundaki bir Orta Çağ mezarlığında bulunan bireyin cinsiyetini genetik analizle doğruladı.
Mezarda bulunan eşyalar, bireyin aktif bir yaşam sürdüğüne dair morfolojik kanıtlar ve iyileşmemiş yaralar, bu kişinin savaşçı bir kadın olabileceği ihtimalini güçlendirdi.
Mezarın İlginç Özellikleri
Tihanyi’nin Phys.org’a yaptığı açıklamaya göre, Orta Çağ’da erkekler genellikle aletler, bıçaklar veya kemer tokası gibi işlevsel eşyalarla gömülüyordu.
Kadınların mezarlarında ise daha çok takılar, saç aksesuarları ve giysi süslemeleri bulunuyordu. Ancak bu mezarda, hem kadınlara hem erkeklere özgü özellikler bir arada bulundu. Mezardaki eşyalar arasında yay, zırh delici bir ok başı ve basit mücevherler yer alıyordu.
Mezar 63 olarak adlandırılan bireyin kemikleri oldukça kötü durumdaydı ve yüz yapısı hakkında bilgi sağlayacak kadar sağlam değildi. Ancak eklem kemiklerinde, sağ tarafta yoğunlaşan morfolojik değişiklikler tespit edildi.
Bu değişiklikler, silah taşıyan veya at binen kişilerde görülenlere benziyordu. Ayrıca bireyin ileri yaşlarda olduğunu gösteren osteoporoz bulguları ve iyileşmemiş üç büyük travma izi de keşfedildi.
Kadın Savaşçı mı, Kendini Korumaya mı Çalışıyordu?
Araştırmacılar, bu bireyin kesin olarak bir savaşçı olup olmadığını henüz doğrulayamıyor. Tihanyi, diğer çağdaş toplumlarda kız çocuklarının savaş için değil, kendilerini ve hayvanlarını korumak amacıyla silah kullanma eğitimi aldığını ve bu olasılığın da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Tihanyi ve ekibi, Macaristan’ın 10. yüzyıldaki Macar fetih dönemiyle ilgili hiçbir yazılı belge bulunmadığını belirtti. Ancak bu keşfin, Karpat Havzası’nda bu döneme ait silahlarla gömülmüş ilk kadın mezarı olduğunu kesin bir şekilde ifade ettiler.