Balıkesir’deki Patlama: Uzman Statik Elektrik Tehlikesine Dikkat Çekti
İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Balıkesir’in Karesi ilçesinde patlayıcı üretilen fabrikada 12 kişinin öldüğü, 5 kişinin yaralandığı patlama ve çökmeyi değerlendirdi.
Patlamanın olduğı firma güvenli görünse de küçük atölyelerde patlama riski olduğunu belirtti ve güvenlik önlemlerinin periyodik muayenelerle kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
PATLAMANIN ETKİSİ OLDUKÇA BÜYÜK…
Bingöl, patlamanın sebebini belirlemenin zor olduğunu ve teknik incelemelerin gerekliliğini dile getirdi. Hendek’teki fabrika patlamasından ders çıkarılması gerektiğini söyleyen Bingöl, tesisin tasarımının dikkat çekici olduğunu belirtti.
Patlamanın nedeninin kesin olarak belirlenmesinin zor olduğunu ifade eden Bingöl, önemli olanın statik elektrik tehlikesine karşı alınan önlemlerin titizlikle kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
STATİK ELEKTRİK TEHLİKESİ…
Bingöl, statik elektriğin kontrolünün zor olduğunu ve topraklamanın önemine dikkat çekti. Çalışanlara anti-statik kıyafetler temin edilmesi gerektiğini söyleyen Bingöl, patlayıcı ortamlarda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Çalışanlara sağlanan eğitimin önemine değinen Bingöl, tehlikeli alanlarda çalışacak personelin gerekli eğitim ve deneyime sahip olmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
PATLAMA ALANI SAVAŞ ALANINA BENZİYOR
Bingöl, patlama alanının savaş alanına benzeyen bir yıkıma sahip olduğunu ifade ederek, piroteknik malzeme ve patlayıcı maddelerin yıkıcı etkisine dikkat çekti. Makinelerin enkaz altında kalabileceğini söyleyen Bingöl, içerideki makinelerin incelenmesi için enkazın temizlenmesi gerektiğini belirtti.